Overeenkomst afsluiten met Payconiq

Om te beginnen moet u een overeenkomst afsluiten met Payconiq.

Dat kan via de volgende link: https://sonetas.ikwilpayconiq.be. Hier geeft u uw gegevens in en bij 'Activiteit van de onderneming' geeft u 'Medische dienst' in.

Bij het onderdeel 'Producten' kunt u kiezen welke producten (zie hieronder) u wilt activeren.

Daarna zou u normaal gezien gecontacteerd moeten worden door Payconiq en ontvangt u een mail met de nodige toegangscodes voor de instellingen in Fuga: u krijgt een API-sleutel en een Payment ID toegestuurd.

Reken ongeveer €0,06/transactie aan Payconiq.

Dynamische QR-code of statische QR-code?

Er zijn twee mogelijke manieren van werken: u kunt kiezen voor de statische QR-code of voor de dynamische QR-code.

1. Bij de statische QR-code werkt u met een af te drukken versie die u slechts eenmaal hoeft te printen en op te hangen, best duidelijk zichtbaar bij de balie naast de kassa.
  2. Bij de dynamische QR-code werkt u met een veranderlijke QR-code die tijdelijk op het scherm verschijnt bij het afrekenen. U dient deze dan telkens op uw scherm met de klant te delen voor de betaling.

Dynamische QR-code

Onder Instellingen => Praktijkgegevens => Boekhouding kunt u de optie 'Payconiq' aanvinken. Vervolgens vult u uw toegangscodes in in de daarvoor voorziene ruimtes en klikt u op 'Bewaren'.

In het geval u werkt met een dynamische QR-code moet u het Payment ID niet invullen.

Bij het afrekenen kunt u vervolgens de betaalwijze 'Payconiq door Fuga' selecteren. Indien u gebruik maakt van de dynamische QR-code zal er op het volgende scherm een tijdelijke QR-code verschijnen die gedurende 120 seconden geldig is. Hier ziet u de mededeling: 'Gelieve onderstaande QR code te scannen om te betalen'.

Wanneer de betaling is afgerond, kunt u de status van de betaling nakijken door deze open te klikken. U zult dan bij status 'Succeeded' zien staan indien de betaling succesvol was.

Zolang de status niet 'geslaagd' is, werd de betaling niet verwerkt en kunt u opnieuw proberen.

Opmerking: als een klant met de app van KBC Mobile wil betalen, zal hij/zij specifiek de dienst van Payconiq moeten gebruiken, onder 'Extra diensten' in de app van KBC Mobile. Die app herkent namelijk enkel QR-codes van Bancontact en niet van Payconiq.

Statische QR-code

Onder Instellingen => Praktijkgegevens => Boekhouding kunt u de optie 'Payconiq' aanvinken. Vervolgens vult u uw toegangscodes in in de daarvoor voorziene ruimtes en klikt u op 'Bewaren'.

In het geval dat u werkt met een statische QR-code, zult u zien dat er aan uw kassa's een aanklikbare link werd toegevoegd. Dit is de link naar de af te printen versie van de QR-code om aan deze kassa te bevestigen, via Instellingen => Praktijkgegevens => Boekhouding, onder 'Kassa's'. Het is deze QR-code die u laat scannen door uw klanten.

Bij het afrekenen kunt u vervolgens de betaalwijze 'Payconiq door Fuga' selecteren. Bij gebruik van de statische QR-code is het belangrijk ook de juiste kassa te selecteren, er wordt dan verwezen naar de QR-code gelinkt aan deze kassa. U kunt ook hier nog steeds kiezen om een dynamische QR-code aan te maken door op de voorgestelde link te klikken. Deze QR-code is 120 seconden geldig:

Opmerking: als een klant met de app van KBC Mobile wil betalen, zal hij/zij specifiek de dienst van Payconiq moeten gebruiken, onder 'Extra diensten' in de app van KBC Mobile. Die app herkent namelijk enkel QR-codes van Bancontact en niet van Payconiq.

Een Dynamische QR-code laten verschijnen op de factuur

Er is een optie om de QR-code van Payconiq te laten verschijnen op uw facturen. Als u dit wilt activeren, moet u deze functie configureren bij het afsluiten van een contract met Payconiq (zie hierboven).

Wanneer het in orde is langs de kant van Payconiq, krijgt u van hen een beveiligd bericht. Om dit bericht te openen, klikt u op de link die tevoorschijn zal komen. Nadien krijgt u op hetzelfde e-mailadres een eenmalige code toegestuurd om de inhoud van deze mail te kunnen bekijken. U stuurt vervolgens een mail naar fuga@sonetas.eu met de volgende gegevens uit het beveiligde bericht:

• Shopname

• PaymentID

• MerchantID

Na bevestiging kunt u in Fuga de optie 'Plaats Payconiq QR-code op facturen zonder betaling' activeren onder Instellingen => Praktijkgegevens => Boekhouding. Verder loopt alles hetzelfde als hoe het hierboven wordt uitgelegd voor dynamische QR.

De Payconiq betaling op je bank statement koppelen aan het factuur nummer

Fuga geeft het factuur nummer mee als beschrijving bij het aanvragen van een betaling bij Payconiq, deze verschijnt normaal gezien in de mededeling op je bank afschrift als laatste onderdeel van een Payconiq betaling. Dit is het geval bij zowel de dynamische, statische of QR code op factuur.

Let op dat je bij Payconiq geen bulk payouts mag gebruiken hiervoor, elke betaling moet apart doorgegeven worden.