Kiezen tussen het gebruik met de statische QR-code of de dynamische QR-code

Er zijn twee mogelijke manieren van werken: u kunt kiezen voor de statische QR-code of voor de dynamische QR-code.

1. Bij de statische QR-code werkt u met een af te drukken versie die u slechts eenmaal hoeft te printen en op te hangen, best duidelijk zichtbaar bij de balie naast de kassa.
  2. Bij de dynamische QR-code werkt u met een veranderlijke QR-code die tijdelijk op het scherm verschijnt bij het afrekenen. U dient deze dan telkens op uw scherm met de klant te delen voor de betaling.

Overeenkomst afsluiten met Payconiq

Om te beginnen dient u een overeenkomst af te sluiten met Payconiq, dat kan via de volgende link: www.ikwilpayconiq.be. Hier zal u de volgende twee stappen kunnen doorlopen.

1. Op het eerste scherm krijgt u een keuzelijst met mogelijkheden waar u de QR-code wenst te tonen. U duidt dan best de tweede optie 'Op een display' aan en klikt op 'Volgende'.
  2. Op het tweede scherm kunt u de integratiepartner kiezen in een dropdownmenu. Voorlopig staan wij nog niet in deze lijst. Zolang dit niet het geval is, duidt u 'Andere' aan en vult vervolgens 'Sonetas Fuga' in.

Daarna zou u normaal gezien gecontacteerd moeten worden door Payconiq en ontvangt u een mail met de nodige toegangscodes voor de instellingen in Fuga: u krijgt een API-sleutel en een Payment ID toegestuurd.

Instellen in Fuga

Onder Instellingen => Praktijkgegevens => Boekhouding vindt u nu ook de optie Payconiq terug die u kunt aanvinken. Vervolgens vult u uw toegangscodes in in de daarvoor voorziene ruimtes en klikt u op 'Bewaren'.

Indien u heeft gekozen voor de dynamische QR-code dient u het Payment ID niet in te vullen.

Opmerking: Indien u voor de statische QR-code heeft gekozen zult u zien dat er aan uw kassa's een aanklikbare link werd toegevoegd. Dit is de link naar de af te printen versie van de QR-code om aan deze kassa te bevestigen, via Instellingen => Praktijkgegevens => Boekhouding, onder 'Kassa's'.

Afrekenen met Payconiq

Bij het afrekenen kunt u nu de betaalwijze 'Payconiq by Bancontact' selecteren.

Indien u gebruik maakt van de statische QR-code is het belangrijk ook de juiste kassa te selecteren, er wordt dan verwezen naar de QR-code gelinkt aan deze kassa. U kunt ook hier nog steeds kiezen om een dynamische QR-code aan te maken door op de voorgestelde link te klikken. Deze QR-code is 120 seconden geldig:

Indien u gebruik maakt van de dynamische QR-code zal er op het volgende scherm een tijdelijke QR-code verschijnen die gedurende 120 seconden geldig is voorzien van de mededeling: 'Gelieve onderstaande QR code te scannen om te betalen'.

Wanneer de betaling is afgerond, kunt u de status van de betaling nakijken door deze open te klikken. U zult dan bij status 'Succeeded' zien staan indien de betaling succesvol was.

Zolang de status niet 'geslaagd' is, werd de betaling niet verwerkt en kunt u opnieuw proberen.

Opmerking: als een klant met de app van KBC Mobile wil betalen, zal hij/zij specifiek de dienst van Payconiq moeten gebruiken, onder 'Extra diensten' in de app van KBC Mobile. Die app herkent namelijk enkel QR-codes van Bancontact en niet van Payconiq.