Via de nieuwe webshop van mijndieren.eu kunnen klanten producten bestellen en deze ook meteen online betalen. Daarnaast blijft de oude manier van bestellen per e-mail mogelijk voor producten die een voorschrift vereisen. Lees deze pagina voor meer info.

Momenteel is het enkel mogelijk om de catalogus van Covetrus te gebruiken in de webshop van mijndieren.eu. Op termijn hopen we naast deze methode de optie te voorzien om uw eigen stock en de catalogi van andere groothandels te integreren.

In plaats van een vast bedrag aan te rekenen voor de webshop door het mijndieren.eu abonnement te verhogen hebben we gekozen om enkel iets aan te rekenen indien u effectief iets verkoopt, nl. €0.99 per bestelling. Dit wordt verwerkt in de kwartaalfacturen die u reeds ontvangt.

Het FAGG vraagt dat elke dierenarts of apotheker die diergeneesmiddelen (zonder voorschrift) online wenst te verkopen, een aanvraag dient te doen bij het FAGG binnen de 30 dagen:

Via de link https://www.fagg.be/nl/diergeneeskundig_gebruik/geneesmiddelen/geneesmiddelen/distributie_aflevering/online_

verkoop_van kunt u het aanmeldingsformulier ophalen, invullen, ondertekenen (mag elektronisch) en aan het FAGG doorzenden via mail naar Registration_VeterinaryDepot@fagg.be (via deze mailbox kunt u ook het Europees goedgekeurde logo bekomen) of per post. Na de registratie zal de depothouder van het FAGG het logo met instructies ontvangen. De mijndieren.eu website van uw praktijk zal dan ook in de lijst met de websites gezet worden zodat er naar kan worden verwezen. Van zodra u het logo heeft ontvangen kunt u ons verwittigen opdat we het kunnen toevoegen aan uw mijndieren.eu webshop.

De lijst van de vergunde sites kunt u ook terugvinden via de website van het FAGG: https://www.fagg-afmps.be/nl/MENSELIJK_gebruik/geneesmiddelen/geneesmiddelen/distributie_aflevering/officina/website_apotheek/instructies_apotheker

Opmerking
De dienst vergunningen van het FAGG die de registratie van de websites beheert heeft laten weten dat dierenartsen die een webshop melden, verbonden aan het geneesmiddelendepot en nog over een oud depotnummer beschikken, een wijziging zullen moeten melden waarna ze een nieuw structuur depotnummer zullen toegekend krijgen (DPXXXXXXXX) en hun oude depotnummer vervalt.

Sinds midden 2010 worden de depotnummers beheerd door het FAGG. Op het zelfde tijdstip is het verplicht visumnummer voor de dierenartsen in de wetgeving geschrapt.  Dit visumnummer werd voor deze wetswijzigingen in het depotnummer verwerkt en kon dus na de wetswijzigingen geen deel meer uitmaken van het depotnummer. Vandaar dus een nieuw structuur nummer. Op termijn zullen alle oude nummers (waarin visumnummer) verdwijnen.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe u de nieuwe webshop activeert en configureert.

Stap 1: Stuur uw aanvraag naar fuga@sonetas.eu

Om de webshop te activeren voor uw praktijk kunt u ons een mail sturen naar fuga@sonetas.eu. Vervolgens hebben wij de naam van uw praktijk en uw huidige NetOrder ID nodig om uw praktijk te koppelen aan de webshop. Als uw praktijk meerdere NetOrder IDs gebruikt voor verschillende types van producten, dan kiest u zelf welk NetOrder ID u wilt gebruiken voor de webshop. Dit heeft géén impact op welke producten in de webshop zichtbaar zullen zijn. Dit is puur een kwestie van op welk nummer gefactureerd wordt. Kiest u bijvoorbeeld het NetOrder ID dat u gebruikt voor alles behalve diervoeding, dan zal in de webshop even goed diervoeding zichtbaar zijn.

Wij bezorgen iedere maandag de lijst met nieuwe praktijken aan Covetrus en zij koppelen uw NetOrder ID aan het webshop systeem. Dit kan tot een week duren. Zodra dit in orde is, worden wij op de hoogte gebracht en maken wij de aanpassingen die nodig zijn in Fuga om de configuratie van de webshop aan te vangen. Zodra die aanpassingen zijn gebeurd, ontvangt u van ons een bericht en kunt u verder met Stap 3.

In afwachting hiervan kunt u al Stap 2 doorlopen.

Stap 2: Account aanmaken bij Stripe

Om online betalingen te verwerken wordt er samengewerkt met Stripe, één van de grootste betalingsverwerkers in de wereld. De aanmaak van een account is gratis: u betaalt hen enkel een commissie per transactie die zij verwerken. De kosten hiervoor kunt u terugvinden op hun website.

Hoe maak ik een account aan bij Stripe?

1. Om een account aan te maken, surft u naar de website van Stripe en u vervolledigt hier het formulier.
  2. Wanneer u het formulier heeft ingevuld, komt u op de startpagina terecht. Klik dan op de 'Starten'-knop om uw bedrijfsgegevens te vervolledigen.
  3. Bij de stap over 'Automatische berekening btw' kiest u voor 'Niet nu'. Er wordt geen gebruik gemaakt van Stripe Tax.
  4. Zodra u alles heeft ingevuld, kunt u de gegevens indienen. U zult nadien terug naar het dashboard gebracht worden waar u gevraagd wordt om een logo te uploaden. Dit wordt gebruikt op de betaalpagina. Als u geen logo heeft toegevoegd, kunt u later de branding van de betaalpagina personaliseren via deze link.
  5. We raden het sterk aan om Sonetas als account toe te voegen, zodat wij (in het geval er iets misloopt) ook onmiddellijk aan de Stripe-omgeving kunnen. Dit kunt u doen door rechts bovenaan op het tandwielicoon te klikken en vervolgens onder 'Bedrijfsinstellingen' op 'Team' te klikken. Daar kunt u een 'Nieuw lid toevoegen' en mag u stripe@sonetas.eu uitnodigen met de rol 'Developer'.
  6. Nadien geeft u aan welke betaalmethodes de klant mag gebruiken om een betaling uit te voeren. Dit doet u door opnieuw naar de instellingen via het tandwielicoon rechts bovenaan te navigeren. Ga hier onder 'Productinstellingen' - 'Payments' - 'Betaalmethoden'.

Stap 3: Fuga webshop configureren

Om het geheel te configureren lichten we hier de verschillende praktijkvoorkeuren met betrekking tot de webshop toe. Navigeer naar Fuga en meld aan met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Praktijkvoorkeuren instellen

Onder Instellingen => Praktijkvoorkeuren ziet u normaal gezien een nieuw tabblad "Webshop". Klik daar op en vervolgens kunt u de onderstaande voorkeuren overlopen en bewerken.

• Catalogus - Hier kunt u momenteel enkel Covetrus selecteren. In de toekomst zult u ook kunnen kiezen om uw eigen stock aan te bieden in de webshop of eventueel de catalogus van andere groothandels. Wenst u de shop niet langer te gebruiken dan kan u hier "-" selecteren en zullen uw mijndieren.eu gebruikers geen mogelijkheid meer hebben om via de shop producten te bestellen.
  • Gekoppeld depot - Wanneer er een bestelling geplaatst wordt voor een product dat niet voorkomt in uw eigen stock zal dit product automatisch aangemaakt worden (alsook loten voor de bestelling). Daarom moet er een depot gekoppeld worden. We raden hier te werken met een nieuw aangemaakt virtueel depot dat uitsluitend bedoeld is voor de webshop.
  • Leveringsopties (Ophalen in praktijk/Thuislevering) - Hier kunt u kiezen welke leveringsopties u wilt toelaten. Momenteel zijn er twee mogelijkheden, nl. 'Ophalen in praktijk' en 'Thuislevering'.
    • Bij 'Ophalen in praktijk' geeft u aan op welke locaties de klant de producten kan komen ophalen.
    • De 'Thuislevering' wordt door Covetrus afgehandeld. U hoeft enkel aan te geven wat de verzendkosten zijn en of er een bepaald bedrag is vanaf wanneer de levering gratis gebeurt. Houd er rekening mee dat Covetrus zelf €6.55 aanrekent voor thuislevering (dit zal op de factuur naar uw praktijk staan).
  • Betaalmoment - Hier duidt u aan wanneer u een betaling wilt ontvangen. Momenteel laten we slechts 1 optie toe. In de toekomst voegen we hier 'Bij ophaling' nog aan toe indien daar vraag voor is. Bij 'Onmiddellijk bij bestelling (online)' stelt u in dat klanten online in de webshop een betaling kunnen doen. Hiervoor moet u twee sleutels invoeren die nodig zijn om de betaling goed te laten verlopen. De eerste kunt u vinden door naar de website van Stripe te gaan, u aan te melden en rechts bovenaan op 'Developers' te klikken. Vervolgens kunt u links in het menu op 'API-sleutels' klikken. Klik op 'Livesleutel tonen' bij de 'Geheime sleutel'. Deze sleutel vult u in in Fuga bij het veld 'Stripe API Secret Key'. De tweede sleutel vult u pas later in. Hieronder leest u er meer over.

U kan hier ook kiezen of u een ontvangstbewijs of een factuur wil aanmaken voor de bestellingen van de webshop. Door de optie "Ontvangstbewijs (behalve voor bedrijven)" uitgevinkt te laten wordt er voor iedere bestelling een factuur gemaakt. Indien u de optie wél aanvinkt dan zal er voor particulieren klanten een ontvangstbewijs gemaakt worden en voor bedrijven een factuur.

• Korting (%) - Hier kan u aangeven vanaf welk bedrag (inclusief BTW, exclusief eventuele verzendkosten) er een korting mag toegepast worden in %. Laat de korting op 0% als u nooit korting wil geven.
  • % marge per producttype - In dit deel kunt u per productgroep instellen hoe de prijszetting moet gebeuren. De standaard prijszetting is gebaseerd op uw instelling 'Prijszetting producten' uit de boekhouding, althans als deze instelling 'Publieksprijs' of 'Winstmarge op brutoprijs' is.

• Templates - Hier selecteert u de templates (e-mails) die u wilt versturen in de bijhorende context.
    • Bevestiging van bestelling (thuislevering)
    • Bevestiging van bestelling (ophalen in praktijk)
    • Bestelling is klaar om opgehaald te worden

Er zijn standaardtemplates voorzien binnen de categorie 'Verkoop' waarop u zich kunt baseren om die van u nog verder te personaliseren. Enkele nuttige parameters in deze context:
      • $shopCollectLocationName$: de naam van de locatie die de klant heeft aangegeven als ophaalpunt
      • $shopCollectLocationAddressSingleLine$: het adres (zonder land) van bovenstaande locatie op 1 lijn
      • $shopCollectLocationAddressMultiline$: het adres (zonder land) van bovenstaande locatie op 2 lijnen
      • $shopOrderContent$: geeft lijn per lijn aan wat de klant besteld heeft met de hoeveelheid
      • $shopOrderContentReadyForCollection$: hetzelfde als de vorige parameter maar hier worden enkel de orderlijnen getoond die gemarkeerd zijn als 'klaar om opgehaald' te worden (wordt verder in de documentatie uitgelegd waar en hoe u dit kunt doen)
      • $shopHomeDeliveryAddressSingleLine$: het adres waarop de klant de thuislevering wil laten doen op 1 lijn
      • $shopHomeDeliveryAddressMultiline$: het adres waarop de klant de thuislevering wil laten doen op 2 lijnen
  • Praktijk in kopie van order bevestigingsmail - Hiermee kunt u aangeven of de praktijk een kopie van de bevestigingsmail van een bestelling moet krijgen.

Bij het bewaren van de gegevens is er in uw Stripe-account ook automatisch een 'webhook' toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat Stripe met Fuga kan communiceren om aan te geven dat een betaling succesvol is uitgevoerd.

De tweede sleutel van Stripe instellen

Om de webshop effectief bruikbaar te maken voor uw klanten, moet u nog de tweede sleutel van Stripe instellen (zie hierboven). Open dus opnieuw Stripe en klik op 'Developers' rechts bovenaan. In de navigatie links klikt u op 'Webhooks' en als alles goed is gegaan, zult u daar een URL zien in de vorm van 'https://mijndieren.eu/rest/stripe/XXXX/webhook' waarbij 'XXXX' uw klantennummer is binnen Fuga.

Klik op de URL die u in Stripe ziet. U ziet dan een item 'Ondertekeningsgeheim' waaronder 'Tonen' staat. Klik op 'Tonen' en kopieer de sleutel die u te zien krijgt. Deze sleutel vult u in onder Instellingen => Praktijkvoorkeuren => Webshop bij 'Stripe API Webhook Key'.

Opgelet: wanneer u nu de praktijkenvoorkeuren bewaart zal de webshop actief zijn voor de eindgebruikers!

Stap 4: Bestellingen plaatsen

Bestelling plaatsen op mijndieren.eu

Via een gebruikersaccount op mijndieren.eu kunt u de webshop gebruiken en dus online bestellingen plaatsen. Hier ziet u (maximaal) vier tabbladen:

• Webshop - Dit is de nieuwe toevoeging waar klanten kunnen zoeken en filteren op producten en doorklikken op producten om details te zien.

• Mijn producten - Deze tab bevat de recent bestelde producten via de webshop, alsook de lijst van producten die via e-mail zijn besteld. De gebruiker kan hier producten toevoegen aan hun winkelmand die zowel vroeger via e-mail besteld werden en die nu ook via de webshop beschikbaar zijn. Andere producten of producten op voorschrift kan de klant hier nog steeds per e-mail bestellen.
  • Mijn bestellingen - Deze tab toont de historiek van bestellingen met bijhorende factuur.
  • Mijn klantenkaart - Deze tab toont de informatie van de klantenkaart zoals vroeger al het geval was.

In deze omgeving kunt u producten toevoegen aan de winkelmand. Navigeer nadien naar de inhoud van uw winkelmand om de bestelling af ronden.

Zodra u uw bestelling begint af te ronden zult u enkele keuzes voorgelegd krijgen. Deze zijn afhankelijk van de instellingen die u heeft gemaakt in Fuga. Kiest u voor 'Thuislevering' dan zullen de gekende adressen van de gebruiker in Fuga getoond worden (mits ze volledig zijn). De gebruiker kan ook kiezen om een nieuw adres toe te voegen.

Betaling uitvoeren

U klikt vervolgens op de knop 'Betalen'. U wordt nu naar de pagina van Stripe gebracht waar de betaling zal gebeuren. De instelling van kleuren/logo/lettertype die u (eventueel) in de branding instellingen van Stripe heeft gekozen zouden nu zichtbaar moeten zijn.

U kan hier kiezen tussen de verschillende betaalopties die u eerder heeft ingesteld in uw Stripe account.

Wanneer u de betaling succesvol heeft afgerond, wordt u terug naar mijndieren.eu geleid waar u een bericht krijgt dat de betaling is gelukt. Als een klant de betalingspagina zou sluiten zonder te betalen, wordt de bestelling in Fuga na 1u automatisch verwijderd: de mogelijkheid tot betalen is dan verlopen.

Bestelling afronden in Fuga

In Fuga kunt u via de tab mijndieren.eu zien welke bestellingen er nog verwerkt moeten worden. U zult zien dat er bovenaan een nieuwe tabel is met de bestellingen van de webshop.

Onder deze tabel ziet u nog steeds de tabel met bestellingen die via e-mail zijn geplaatst. Dit is omdat klanten ook via deze weg bestellingen moeten kunnen plaatsen, bijvoorbeeld voor producten op voorschrift of producten die niet beschikbaar zijn in de catalogus van Covetrus.

Hieronder alle mogelijke statussen van de bestelling in de tabel 'Niet-verwerkte bestellingen webshop'.

• Winkelmand - De gebruiker is op de betaalpagina, maar heeft nog niet betaald.
  • Aangemaakt - De gebruiker heeft betaald en de bestelling is naar Covetrus gestuurd.
  • Aangemaakt met waarschuwingen - Enkele van de producten in de bestelling hebben een afwijkende status.
  • Geblokkeerd - De bestelling werd als geheel geweigerd (bv. product bestaat niet, mag normaal nooit voorkomen).
  • Bevestigd - De bestelling werd goed ontvangen door Covetrus.
  • Afgekeurd - De bestelling werd geweigerd.
  • Klaar om opgehaald te worden - De bestelling is klaar om opgehaald te worden.
  • Klaar om geleverd te worden -De bestelling is klaar om geleverd te worden, maar is nog niet onderweg.
  • Verzonden - Covetrus geeft door dat de bestelling geleverd is. De praktijk moet zelf nakijken of de producten bij de verzonden leveringen zitten en ze op 'Geleverd' zetten.
  • Geleverd - De bestelling is geleverd.
  • Opgehaald - De bestelling  is opgehaald door de klant (enkel in geval van Click & Collect).
  • Verwerkt - De bestelling is verwerkt en zal niet meer zichtbaar zijn in deze tabel.
  • Check nodig/Meerdere statussen - Deze status wordt getoond als er verschillende statussen zijn van de individuele artikelen in de bestelling.

Bij elke bestelling ziet u in de rechterkolom de optie om de betaling te tonen. Via deze link wordt u naar de details van de betaling gebracht op Stripe. Hier kunt u meer info zien over de betaling: hoe er werd betaald en hoeveel commissie Stripe voor deze betaling heeft aangerekend. Het is ook op deze pagina dat u de betaling (of een deel ervan) zou kunnen terugbetalen aan de klant als dat nodig zou zijn. Rechts bovenaan ziet u een paarse knop 'Terugbetalen' om dit te doen. Om alle betalingen te zien, klikt u links bovenaan op 'Betalingen'.

Daarnaast ziet u in Fuga dat er voor iedere bestelling enkele acties beschikbaar zijn:

• Tonen () - Hiermee toont u de verkoop die gegenereerd is voor de bestelling.
  • Geleverd () - Hiermee geeft u aan welke producten van de bestelling geleverd zijn op de praktijk.
  • Klaar om opgehaald te worden ( ) - Hiermee wordt een email verstuurd naar de klant om die te informeren dat de bestelling kan opgehaald worden
  • Bestelling is opgehaald () - Hiermee geeft u aan welke producten zijn opgehaald door de klant.
  • Als verwerkt markeren () - Hiermee geeft u aan dat de bestelling volledig verwerkt is en niet meer in de tabel getoond hoeft te worden

Via het rapport Webshop bestellingen kunt u achteraf de bestellingen opzoeken en raadplegen.

Stap 5: Klanten uitnodigen voor de webshop

In Fuga staat er een standaard template ('Uitnodiging webshop') om uw klanten in bulk mee uit te nodigen voor de webshop. Deze template kunt u dus versturen naar al uw mijndieren.eu-gebruikers: Hoe verstuur ik berichten naar mijndieren.eu?